Truckracing

Vi har nog alla hört talas om olika racingsporter men visste du att det finns racing för lastbilar? Hur klumpigt det än låter är det faktiskt sant! På en bana trängs flertalet toppmoderna lastbilar i tävlan om vem som kommer kamma hem segern. Vad som skiljer denna gren från resterande racingsporter är att maxhastigheten är begränsad. I truckracing får ingen köra snabbare än 160 km/h.

Den begränsade maxhastigheten beror på att lastbilarna lätt kan bli överhettade. Därför har de med sig vatten som automatiskt sprutas över bromsarna vid nedbromsning och kyler ner dessa. Utöver hastighetsregeln följer truckracing samma regler som övrig racingsport. I truckracing handlar det inte bara om att vara snabbast. Fordonen är stora och klumpiga, därför krävs en hel del teknik för att kunna bemästra sporten fullt ut.

Ihopslagning av grenar

Truckracing är ingen ny företeelse inom racingvärlden utan har funnits med ett bra tag. Fram tills 1994 tävlades det i två olika grenar – racetrucks och superracetrucks – men år 2005 slogs dessa ihop och kom att bilda en och samma gren. Det finns även grenar för lastbilar av lite blandade slag, exempelvis de av äldre modell och de som är mindre avancerade.

Svenska Bilsportsförbundet

I Sverige är det SBF – Svenska Bilsportsförbundet – som organiserar truckracing. Det är även de som står för organisationen när det kommer till andra populära racingsporter, såsom bland annat bilspeedway, GT-racing och formelbilracing. Truckracing är populärt även utanför Sverige och tävlingar arrangeras runt om i både Europa och övriga platser. Kanske har du hört talas om FIA? Det är denna organisation som arrangerar truckracing utanför Sverige.

Fédération Internationale de l’Automobile

I länder utanför Sveriges gränser är det FIA – Fédération Internationale de l’Automobile – som står för organiseringen. De arrangerar bland annat European Truck Racing Championship – ETRC – i ett flertal olika europeiska länder. Arrangemanget pågår vanligtvis under två dagar i respektive stad och bjuder på mycket mer än själva racingen. Här kan besökare uppleva sporten och kulturen på nära håll och till och med möta de tävlande.