Standardvagnsracing

Standardvagnsracing, som är en kategori inom motorsporten, är en typ av tävling där fordon baserade på vanliga personbilar som normalt sett körs på landsväg används. Tävlingsbilarna i standardvagnsracing har ingen möjlighet att nå upp i samma fartfyllda tempo som formelbilarna, men de har egenskaper som genererar tät och spännande racing.

Kontakten mellan tävlingsbilarna i den här typen av race är väldigt intensiv och tät, vilket bland fantaster brukar ses som det mest attraktiva i standardvagnsracing. Bilarna är nämligen helt täckta av karossen och det är därmed omöjligt för attiraljer att sticka ut. Endast backspeglarna hindrar bilar från att gå i totalkontakt mellan varandra.

Utseende

När det kommer till regler i standardvagnsracing kan dessa variera mellan olika länder och även tävlingar. Tumregeln är dock att bilarna som ingår i den här typen av tävlingar utgår från en och samma kaross medan andra delar som till exempel bromsar, däck, motor och växellåda kan justeras för att skapa en unik tävlingsbil.

Bilarna i den här motorsportskategorin påminner om de normala vardagsbilar gemene man använder, inte sällan fyradörrars med en till ursprunget liten motor. Det finns vissa undantag, såsom Superstars Series där bilarna har V8-motorer och tillverkarna heter Maserati, Jaguar och Mercedes. Normalt sett är dock de vanligaste tillverkarnamnen inom standardvagnstävlingar SEAT, Honda, Chevrolet och Ford.

Mästerskap

Det svenska kungahuset finns presenterat inom svensk Standardvagnsracing genom prins Carl Philip Bernadotte. Tillsammans med andra förare som Thed Björk och Richard Göransson har han synts till i det skandinaviska mästerskapet, Scandinavian Touring Car Championship (STCC). De senaste åren har bland annat BMW, Volvo, Saab, Dacia och Kia varit med i mästerskapet.

World Touring Car Championship (WTCC) är FIA:s VM, vilket varit en ledande mästerskapstävling sedan 2005. Biltillverkare som deltagit de senaste åren är bland annat Honda, Citroën, Chevrolet samt Lada och antalet startbilar brukar ligga runt 20. British Touring Car Championship (BTCC) har vuxit starkt den senaste tiden och idag startar närmare 30 tävlingsbilar.