GT-racing

GT-racing är tävlingar som körs med så kallade GT-bilar. Detta är en vanlig och uppskattad racingklass i Sverige och den officiella svenska racingserien för denna klass kallas för Swedish GT Series och har funnits sedan 2010 då den startades av Leif Lindström Promotion AB i ett samarbete med Svenska Bilsportsförbundet.

Till en början fanns endast två klasser i serien men numera kör man i tre olika klasser. Numera är serien en del av TTA – Elitserien i Racing, som är ett stort motorsportsevenemang i Sverige och startades år 2011. Nedan kan du läsa mer om denna roliga och fartfyllda motorsport!

Tävlingarna i GT-racing

Vanligtvis är början av en tävlingshelg inom GT-racing uppdelad i fri träning under 60 minuter och kval som pågår under 20 minuter. Själva tävlingarna pågår sedan under 60 minuter och då ingår både förarbyten och obligatoriska depåstopp. Om man inte byter förare måste denne under depåstoppet gå ett varv runt bilen.

Sedan 2012 har man även kört en tävling vid namn GT Sprint Cup, som är en så kallad testtävling för att upptäcka framtida tävlingsförare i Swedish GT Series. Dessa tävlingar skiljer sig lite från de vanliga tävlingarna då de endast körs på 20 minuter, så kallade sprintrace. Här ingår inga depåstopp eller förarbyten.

Klasser i Swedish GT Series

Numera finns som sagt tre klasser inom Swedish GT Series. Till en början fanns endast GTA och GTB, men året efter seriestarten la man till GTC. Klassindelningen har dock ändrats så GTB heter numera GTA och GTC heter GTB. Ursprungliga GTA bytte namn till GT3 och där tillåts endast bilar som räknas som FIA GT3-bilar.

GT3-bilarna kommer upp i betydligt högre fart och på grund av säkerhetsåtgårder kör man endast GT3-lopp på två ställen, nämligen Falkenbergs Motorbana och Anderstorp Raceway. De andra två klasserna kan köras på betydligt fler banor runt om i Sverige. Råkar du vara i närheten av en tävling bör du ta chansen att se den!