Formelbilsracing

Formelbilsracing är sporten för dig som gillar när det går riktigt snabbt. Om du har sett Grand Prix vet du vad detta handlar om. En formelbil är en tävlingsbil som endast har en sits och till skillnad från andra tävlingsbilar täcker inte karossen hjulen. Dessutom är motorn placerad bakom föraren, vilket också skiljer sig från andra tävlingsbilar. Det är FIA som reglerar hur formelbilarna ska vara byggda. De flesta har nog sett dessa bilar och känner igen dem då de sticker ut med sitt annorlunda utseende. Biltillverkarna jobbar ständigt med att förbättra dem för att de ska vara så lättkörda och snabba som möjligt.

Klasser i formelbilsracing

Det finns flera klasser inom formelbilsracing, men den allra kändaste är förstås Formel 1, vilken är den högsta klassen. Tävlingarna i Formel 1 körs årligen och loppen är utspridda runt om i världen. Det är en oerhört folkkär bilsport som lockar massvis med åskådare till läktaren. Förutom Formel 1 tävlas det även i klasserna Formel 2 och Formel 3. Sedan finns även följande klasser: Formel Ford, International Formula Master, GP2, GP3, Superleague Formula, Formel Renault, Formel BMW och Formel E. Det finns alltså väldigt många klasser och därmed även många utövare av formelbilsracing runt om i världen, även i Sverige.

Så börjar du med formelbilsracing

Formelbilsracing erbjuds ofta som en engångsupplevelse på flera platser runt om i Sverige. Det är ett bra sätt att prova på sporten och få lära sig om körteknik och säkerhet. Det finns såklart även de som erbjuder kurser där du erhåller en licens för att få köra formelbilsracing. Dessa kurser pågår ofta i ett par dagar och man går igenom teori på ett djupare plan samt får övningsköra med formelbilen. Har du svårt att hitta en plats som erbjuder detta kan du ta hjälp av Svenska Bilsportförbundet för att hitta rätt. Gillar du snabba bilar är detta sporten för dig!