Formel 1

Formel 1, eller F1 som det vanligen förkortas, är den högsta formen av motorsport för ensitsiga bilar. Alla tävlingar görs på asfalterade banor runt om i världen och ingår i det årliga världsmästerskapet. De stall och förare som har samlat ihop mest poäng när säsongen är slut står som segrare.

Allmänt om sporten

Formel 1 anses av många vara världens dyraste sport då allt från biltillverkning till kraschtester kostar enormt mycket pengar. Ett stall har en budget på 250 miljoner euro per år att röra sig med. FIA som är det officiella förbundet har pratat om att införa ett lägre tak, dock är det inget som har blivit godkänt ännu. Lägg där till höga löner för stallets förare.

Kända förare genom tiderna

Formel 1 har haft många framgångsrika profiler genom tiderna. En av sportens stora namn är österrikaren Niki Lauda som blev världsmästare tre gånger under sin karriär. Mer nutida profiler är Michael Schumacher och Lewis Hamilton som båda tagit hem världsmästartiteln ett flertal gånger. Ur svenskt perspektiv var Ronnie Petersson vår mest framgångsrike förare som lyckades kamma hem 26 podium-placeringar fram till sin tragiska olycka i Monza.

De olika stallen

I nuläget är det tio olika stall som tävlar i världsmästerskapen i F1. Mercedes med den femfaldige världsmästaren Lewis Hamilton har dominerat de senaste åren och tagit hem konstruktörs-VM mellan åren 2014-2018. Innan dess var det Red Bull Racing som dominerade och tog hem titeln fyra gånger. Historiskt sätt har även stall som Lotus, Ferrari och Williams varit mycket framgångsrika med flera segrar.

Vissa stall som till exempel Renault tillverkar hela sin bil själv. Andra som till exempel Red Bull Racing behöver köpa in motorer från andra tillverkare. I nuläget använder de sig av japanska Honda efter att ha avslutat sitt samarbete med just Renault. Under en säsong ligger det lika mycket prestige i att placera sig högt i konstruktörs-VM och stallcheferna är lika stora profiler som många av förarna.