Bilspeedway

Bilspeedway är en fartfylld klass inom bilsport som räknas till racing och är en vanlig bilsportsgren. Till racing hör även andra klasser, såsom formelbilsracing, truckracing och isracing. Samtliga är snabba klasser som utförs i någon typ av fordon och i bilspeedway använder man så kallade folkracebilar. I Sverige är racing en omtyckt gren och det arrangeras ofta bilspeedwaytävlingar runt om i landet.

Bilspeedway har körts i många år i Sverige. Generellt gillar de svenska folket snabba bilsporter och det är inget undantag med bilspeedway. Vi har många utövare i landet och ännu fler åskådare som älskar att se dessa race. Det är vanligt att tävlingarna lockar tusentals åskådare. Läs vidare i denna artikel för att lära dig mer om denna folkkära bilsport.

Bilarna i bilspeedway

Om du någon gång har varit och sett på bilspeedway vet du vilken typ av bilar som används inom denna sport. Till skillnad från exempelvis Formel 1 är det varken snygga eller dyra sportbilar man tävlar med. Istället är det gamla folkracebilar i olika modeller som målats i färgglada färger och mönster som tävlar om att vinna i dessa race.

Hög underhållningsnivå

Det är väldigt roligt att se på när de skruttiga bilarna tar sig fram på de leriga banorna och trängs med varandra för att komma först. Eftersom bilarna inte är de allra snyggaste är förarna inte särskilt rädda om dem och knuffas och trängs därför en hel del under loppet. Detta gör bilspeedway till en väldigt underhållande sport att se på.

Vem kan tävla?

I bilspeedway, och egentligen i alla racingklasser, kan de allra flesta delta i tävlingar. Det arrangeras tävlingar för både män och kvinnor, och det finns skilda tävlingar för seniorer och juniorer. Är du intresserad av att delta i en tävling är det dock bra om du har ordentligt med erfarenhet och känner dig säker bakom ratten. Det är trots allt en sport som kräver bra förare.